Moje eksperymenty z szynkowarem 馃檪 To moje pierwsze szale艅stwo z szynkowarem i ju偶 wiem, 偶e nie ostatnie 馃檪 Ten smak, zapach i ta cudowna galaretka. I co najwa偶niejsze zero chemii. Jest pysznie.
0,7kg kark贸wki
0,5kg surowego boczku
g艂贸wka czosnku
majeranek
1,5 艂y偶ki soli peklowej
2,5 艂y偶ki 偶elatyny
Mi臋so pokroi膰 na drobne kawa艂ki, przyprawi膰 doda膰 s贸l peklow膮 i 偶elatyn臋. Wszystko dok艂adnie wymiesza膰. Ca艂o艣膰 umieszczamy w szynkowarze i porz膮dnie ugniatam. Zamykamy i odstawiamy na 24 godziny do lod贸wki. Po tym czasie parujemy w temperaturze oko艂o 85 stopni przez 2,5 godziny. Zostawiamy w garnku do wystudzenia. Po wystudzeniu, szynkowar wk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 6 godzin. A potem to ju偶 tylko je艣膰 馃檪