Pieczona golonka w towarzystwie zasmażanej kapusty.

DSC05461-001

Pieczona golonka w towarzystwie zasmażanej kapusty.

3 golonki wieprzowe
słodka papryka
sól
2 łyżki miodu
Z golonek usunąć skórę i wyjąć kość. Tak przygotowane mięso solimy, nacieramy papryką i miodem, odstawiamy na około 3 godziny. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie w 200 stopniach. / około 80 minut / Golonki powinny się zarumienić.
Kapustę kiszoną szatkujemy zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i cebulę pokrojoną w kostkę oraz suszone grzyby. Dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zasmażamy łyżkę mąki z dwoma łyżami oleju i dodajemy do kapusty. Smacznego. Przepis autorski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *