Dzisiaj kuchnia ma dla Was rewelacyjną sałatkę z białej fasoli. Moja sałatka zrobiona jest z pięknego jasia. Czy wiecie, że ta odmiana fasoli uprawiana jest tylko w małopolsce w okolicach Białego Dunajca ? Biała fasola to ogromna dawka białka i magnezu.
potrzebujemy
400 g fasoli piękny jaś
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Fasolę porządnie płuczemy, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy około 1,5 godziny. Na samym końcu dodajemy sól. Studzimy. Na łyżce oliwy szklimy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szczypiorek i natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Wody po gotowaniu nie wylewajcie, jeżeli zostało Wam trochę rosołu, możecie zrobić pyszną zupę. Wystarczy połączyć oba wywary, dodać parę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, warzywa i mięso z rosołu. Dodatkowo zróbcie zacierki. Smacznego