Sernik ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni. Do wyboru do koloru, dla nas najlepszy mieszaniec i węgierka. Parę słoiczków powideł stoi już w spiżarni, kruche ciasta ze śliwkami znikają w trybie szybkim. Dzisiaj przyszła kolej na sernik z dodatkiem śliwek. To jest strzał w dziesiątkę! Potrzebujemy dobre chęci, trochę kruchego ciasta, ser i oczywiście śliwki.

Kruche
250g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125g margaryny Kasi
1/2 szkl.cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżka śmietany 36 %

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozkładamy na dnie blachy 24 x 24. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Śliwki
1 kg śliwek / u mnie węgierki i mieszaniec /

Śliwki myjemy, drylujemy. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu uzyskania konsystencji powideł. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Studzimy.

Masa serowa
1kg sera z wiaderka
3 jajka
1 szkl.cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru / proszek /

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie / proszek /. Miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy ser, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na upieczonym spodzie rozkładamy masę śliwkową, następnie wykładamy masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik jeszcze przez 15 minut w zamknięciu, następnie uchylamy piekarnik i tak zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na noc przekładamy do lodówki. A potem to już tylko delektujemy się 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *