Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka

Po długiej nieobecności kuchnia wraca z nowym przepisem. Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka, ciekawe połączenie smaków. Wyborna.

potrzebujemy

100 g kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej na sypko
300 g tuńczyka w oleju słonecznikowym
170 g kukurydzy konserwowej
170 g groszku konserwowego
1 cebula
1 jabłko
3 ogórki kiszone
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki
sok z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju z puszki po tuńczyku
sól
pieprz

Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Cebulę, jabłko, ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę siekamy. Do misy wsypujemy ugotowaną, zimną kaszę dodajemy przygotowane warzywa oraz groszek i kukurydzę. Na końcu dodajemy kawałki tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, olejem oraz majonezem. Mieszamy do połączenia składników. Gotowe.

Zobacz przepis na inną sałatkę z kaszą gryczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *