Dzisiaj proponuję Wam pyszną, aromatyczną i bardzo sycącą zupę czosnkową. Mam nadzieję, że Was rozgrzeje.
potrzebujemy
600 g żeberek wieprzowych
2 litry wody
1 duża główka czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/4 pora
opalona cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
sól
masło 1 łyżka
natka pietruszki
grzanki
ser gołka
Mięso myjemy, osuszamy, następnie obsmażamy na ładny złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy warzywa i przyprawy oraz 1/3 główki czosnku, pokrojoną na ćwiartki. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie z reszty czosnku zostawiamy ząbek, pozostałą część kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła, dodajemy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Przecedzamy, wywar musi być klarowny. Na koniec dodajemy pozostawiony ząbek, przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z tartą gołką i grzankami.