Pyszny dodatek do większości dań głównych. Nie mówiąc o zestawie obowiązkowym mielony, buraczki i ziemniaczki. Jeśli chodzi o mnie to mogę wcinać same bez dodatków obiadowych. Na ciepło i zimno.
3 gotowane /pieczone buraki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki
szczypiorek
Ugotowane lub pieczone buraki obiermy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę wraz z czosnkiem. Szklimy. Zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy ocet, miód i buraki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy około 5 minut. Na koniec posypujemy natką i szczypiorkiem. Jest pysznie.