Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanoc już za rogiem 😉 Dlatego czas na wielkanocną babkę drożdżową, jeśli jeszcze nie upiekliście, to tą na pewno zdążycie zrobić.

Życzę Wam wspaniałych Świąt spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze.

3 szkl. przesianej mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
2 jajka
2 żółtka
1 szkl. ciepłego mleka
3/4 szkl. cukru
100g masła rozpuszczonego
szczypta soli
rodzynki / zalewamy wrzątkiem na 10 minut, odcedzamy, studzimy /
Do niewielkiego naczynia wlewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, w tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, następnie jajka i żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko i gotowy zaczyn. Całość zaczynamy wyrabiać na gładkie ciasto, po paru minutach dodajemy ostudzone rozpuszczone masło. Na końcu dorzucamy rodzynki. Całość wyrabiamy około 10 minut. Formę na babkę / 24 cm / smarujemy masłem, posypujemy mąką i przekładamy gotowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie na kratce przez 10 minut, następnie wyjmujemy z formy. Możecie polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem, wedle uznania. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *