Wątrobianka

Pyszny, bardzo aromatyczny pasztet na kanapki, nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowany produkt. Przede wszystkim wiecie co jecie. Dodajecie dodatki te, które lubicie i w takiej ilości, jaka Wam pasuje. Jedno wiem na pewno, warto poświęcić parę minut, by stworzyć idealną pastę do chleba.

500 g wątróbki drobiowej
2 łyżki masła roślinnego
1 duże jabłko
1 cebula
2 łyżki majeranku
3 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
Jabłko myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, tak samo robimy z cebulą. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy jabłko, majeranek i dusimy przez 8 minut, po tym czasie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody / do 100 ml / Na samym końcu dolewamy ocet, jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do pożądanej konsystencji. Przekładamy do miseczki, słoika. Wątrobianka jest tak pyszna, że zniknie ino mig 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *