Szarlotka w cieście francuskim

Nie macie pomysłu na szybkie ciasto ? Ja mam, nie dość, że szybkie to mega proste a do tego pyszne. Od wczoraj chodziło za mną ciasto, ot po prostu ciasto. Może sernik ? Nie, chyba nie. Może szarlotka ? Szybka ocena tego, co posiadamy, jabłka mamy, nawet dużo jabłek, pierniki ? Wykorzystamy. Opakowanie ciasta francuskiego. Tak, będzie szarlotka w cieście francuskim. Takie ciacho możemy podać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Bez dodatków smakuje równie wyśmienicie.

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże jabłka / u mnie kosztele /
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
4 pierniki toruńskie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, dość duże. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dusimy przez około 10 minut, jabłka powinny być miękkie, ale nadal pozostać w całości. Studzimy. W tym czasie wyjmujemy z lodówki ciasto, rozkładamy, lekko rozwałkowujemy. Wycinamy okrąg, z pozostałego ciasta wycinamy ozdobne płatki. Brzegi ciasta zawijamy tworząc obrzeże. Na dno wsypujemy pokruszone pierniki następnie jabłka i przygotowane płatki ciasta.

Wszystko skrapiamy wodą i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku 220 stopni w opcji góra/dół. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *