Kawa bez ciastka ? Nie może być 😉 Zapraszam Was dzisiaj na sernik na zimno z galaretką, mango i miętą. Palce lizać 😀
potrzebujemy
750 g sera z wiaderka
250 g mascarpone
10 łyżeczek żelatyny
około 100 ml ciepłej wody
1 szkl. cukru
2 galaretki / żółta i czerwona /
aromat pomarańczowy
1 szt. mango
kilka listków mięty
Galaretki rozpuszczamy w około 400 ml wrzącej wody, każdą oddzielnie. Po stężeniu kroimy w nieregularną kostkę. Mango myjemy, obieramy. Połowę kroimy w kostkę, z drugiej części przygotowujemy paski do ozdoby. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misie miksera umieszczamy oba sery, cukier i aromat, całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia. Dodajemy 3/4 pokrojonej galaretki i kostki mango. Przekładamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dekorujemy pozostałą galaretką, paskami mango i miętą. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.