Przeglądając strony kulinarne wpadła mi w oko sałatka wielowarzywna Kulinarnej Wioli. Jak wiecie uwielbiam cukinię a w składzie tejże sałatki jest jej większość więc postanowiłam ją poczynić. Cały sekret tkwi w zalewie a ta jest idealna. Jest słodko – kwaśna można powiedzieć, że nawet bardziej słodka niż kwaśna. Po prostu pycha.
1,5 kg cukinii / dałam 1 szt. żółtą, 1 szt. jasnozieloną, reszta ciemnozielona /
1/2 kg marchewki
2 czerwone papryki
3 cebule
Warzywa myjemy, marchew obieramy, cukinia ze skórką. Marchew i cukinie szatkujemy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski.
Zalewa
1 szkl. octu 10%
4,5 szkl. wody
1 szkl. cukru
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1/2 łyżki soli
10 ziaren pieprzu czarnego
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku / około 6 litrowym / doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przygotowane warzywa. Od chwili zagotowania gotujemy 15 minut.
Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gotowe. Ile dobroci 🙂 w sam raz na zimę.
Czy tak długo gotowane warzywa nie stracą kruchości?
Nie stracą, ale proszę próbować w trakcie gotowania.
Robie juz od 3 lat. Jest super pyszna. Znakomicie wywazone smaki.
Gotowalem 10 minut, tyle ze do dalem jeszcze pomidory koktailowe, wiec nie chcialem zeby wyszla z nich zupa. Przepyszna I krucha.