Co powiecie na kawałeczek pysznego ciacha ? Pleśniak-rewelacyjny placek z kruchego ciasta. Chrupiący z delikatną bezową pianką, lekko słodki przełamany kwaśną konfiturą, po prostu idealny.
ciasto
3 szkl. mąki pszennej
6 żółtek
3/4 szkl. cukru
230 g margaryny / używam MR /
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kakao
Z powyższych składników / oprócz kakao /zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wszystkie części owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut.
beza
6 białek
1 szkl. cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do misy wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia. I tak do wyczerpania całej szklanki, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
konfitura jagodowa/ śliwkowa
Blachę 30 x 40 / użyłam mniejszej / smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy 1 kawałek białego ciasta, lekko ugniatamy,
następnie wykładamy konfitury, które równomiernie rozprowadzamy. Kolejnym krokiem jest starcie na tarce ciemnej części ciasta i również równe rozłożenie. Następnie wykładamy bezę.
Na samym końcu ścieramy ostatnią część białego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika / 180 stopni / i pieczemy około 50 minut. Gotowe 🙂