Dzisiaj znowu na słodko. Mam dla Was pyszne pączusie łyżką kładzione. Szybkie w wykonaniu, a potem wystarczy posypać cukrem pudrem i mamy pyszny dodatek do kawki.500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
250ml ciepłego mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
do smażenia
3 kostki smalcu
W 1/4 części mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, odrobinę mąki i odstawiamy na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn, olej i ocet. Łyżką wyrabiamy ciasto, które ma mieć konsystencję ciasta kluskowego, musi być dobrze napowietrzone. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. W garnku rozpuszczamy smalec. Pączki kładziemy łyżką na gorący tłuszcz. Najpierw zanurzamy łyżkę w tłuszczu, a potem nabieramy ciasto / około 1/2 łyżki / Smażymy na ładny złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy. Smacznego
Dziś je przygotowałam, są pycha 🙂 Zabieram przepis do swoich zbiorów 🙂 Na pewno jeszcze z niego skorzystam;)
Pozdrawiam