Zapraszam Was dzisiaj na cudowne kotlety z bobu. Bób to warzywo, na które czekam cały rok. Uwielbiam go pod każdą postacią, ale najlepszy jest gotowany z koprem i czosnkiem. Dzisiaj przygotowałam z niego kotlety, które na stałe wejdą do naszego letniego jadłospisu. Po prostu pycha !
0,5 kg bobu
3 jajka ugotowane na twardo
100 g sera feta
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
1 jajko surowe
bułka tarta
Bób gotujemy al dente. Siekamy, następnie dodajemy drobno pokrojone jajka, koperek i rozkruszoną fetę. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie ostudzoną dodajemy do bobu. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę, formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe.