Pogoda za oknem paskudna, dlatego przygotowałam miskę pysznego gulaszu wołowego, który Was rozgrzeje i zaspokoi wasze podniebienie. Bardzo, ale to bardzo aromatyczne danie. Idealnie komponuje się z kopytkami, kluskami śląskimi, różnymi kaszami i makaronami.
1 kg pręgi / goleń wołowa /
2 cebule
3 czerwone mięsiste papryki
500 g pieczarek
1 litr przecieru pomidorowego
2 łyżki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy na kawałki gulaszowe. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przekładamy do garnka. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku, do momentu możliwości zdjęcia skórki. / 200/220 stopni około 20 minut / następnie kroimy ją w paski i dodajemy do mięsa. Na patelni po smażeniu / nie myjemy / szklimy cebulę pokrojoną w piórka /, którą również dodajemy do garnka. Na tę samą patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, delikatnie podsmażamy i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mniej więcej w połowie duszenia solimy. Smacznego