Bajgle

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem znalezionym w sieci na bajgle bez drożdży i gotowania. Brzmi ciekawie ? Postanowiłam skorzystać. Co z tego wyszło, zobaczcie sami.

potrzebujemy

250 g mąki pszennej typ 500 / u mnie 480 /
12 g proszku do pieczenia
4 g soli
200 g jogurtu greckiego
1 jajko

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dwukrotnie przesiewamy przez sito. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od miski i nie klei się do rąk.

Następnie dzielimy na niewielkie porcje. Autorka proponuje 77 g ciasta na jednego bajgla. Ja zrobiłam mniejsze ot tak, na spróbowanie. Każdy kawałek ciasta rolujemy i owijamy na dłoni, formując w ten sposób bajgla. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach, ponieważ bułeczki nabiorą rozmiarów. Wszystko smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą, sezamem lub makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni w opcji góra/dół przez około 25 do 30 minut. Bajgle muszą mieć ładny złotawy kolor. Najlepsze świeżutkie. Na pewno zrobię je jeszcze raz.

Przepis znalazłam na blogu Karo in the kitchen

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *