Babka na zielono

Przeglądając grupy kulinarne na facebooku, natknęłam się na taki oto przepis – Babka szpinakowa. Kolor owej babki przyciągnął mój wzrok i to na dłużej. Pomyślałam, że koniecznie muszę ją zrobić. I oto jest puszysta, a jednocześnie wilgotna do tego ma ten cudowny kolor. Po prostu pyszna a co najważniejsze w ogóle nie czuć szpinaku 🙂160g szpinaku świeżego
100ml oliwy z oliwek
2 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego / nie wanilinowego /
1,5 łyżki soku z cytryny
170g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier
1 – 2 łyżki soku z cytryny
90g cukru pudru
Po wystudzeniu babki z powyższych składników przygotowujemy lukier. To znaczy do cukru dodajemy sok z cytryny i ucieramy do uzyskania jednolitej masy delikatnie spływającej z łyżki.

Do blendera wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy liście szpinaku. Blendujemy do uzyskania jednolitej płynnej masy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy i odstawiamy. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę. Następnie cały czas miksując dodajemy zblendowany szpinak, sok z cytryny i porcjami dosypujemy przygotowaną mąkę. Miksujemy do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do babki / ja piekłam w średnicy 24 cm – góra / wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika następnie z formy, delikatnie odklejamy papier i studzimy na kratce. Polewamy lukrem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *