Żurek

Żurek taki prawdziwy na własnym zakwasie. Pierwsze miejsce na Wielkanocnym stole.


zakwas na żurek 500ml
2 szt.kości schabowe
6 szt. białej kiełbasy
100 g boczku wędzonego
2 cebule
4 ząbki czosnek
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
6 ziela angielskie
3 liście laurowe
majeranek
sól
pieprz

Do garnka wlewamy około 2 litrów wody dokładamy kości schabowe, marchew, pietruszkę, selera i jedną surową cebulę plus ziele, listek. Doprowadzamy do wrzenia, dokładamy białą kiełbasę. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, resztę gotujemy następne 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Po upływie 30 minut przecedzamy nasz wywar. Dorzucamy usmażony boczek wraz z cebulą i gotujemy około 10 minut. Dolewamy nasz zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Dodajemy wcześniej ugotowaną kiełbasę, pokrojoną w talarki lub w całości. Podajemy z ugotowanym ziemniakiem i jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *