Zupa ziemniaczana po czesku

Pozostajemy w kuchni czeskiej. Dzisiaj zupa ziemniaczana. Przepyszna, syc膮ca, rozgrzewaj膮ca. Bardzo bardzo pysznie 馃槈

 

0,5kg ziemniak贸w /obranych/
20dkg boczku w臋dzonego
1 cebula
5 z膮bk贸w czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
gar艣膰 suszonych grzyb贸w
2 litry wywaru mi臋sny/warzywny
1 艂y偶ka m膮ki
2 艂y偶ki oliwy
s贸l/pieprz
majeranek / opcjonalnie /

Grzyby suszone zala膰 ciep艂膮 wod膮 i odstawi膰. Boczek pokroi膰 w kostk臋 i przesma偶y膰 na patelni doda膰 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋, czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋. Marchew, pietruszk臋 obra膰 i pokroi膰 w talarki, selera pokroi膰 w kostk臋. Wszystko doda膰 do boczku z cebul膮 i razem przesma偶y膰. Zala膰 wywarem doda膰 odcedzone grzyby i gotowa膰 oko艂o 15 minut po tym czasie doda膰 pokrojone w grub膮 kostk臋 ziemniaki i gotowa膰 do mi臋kko艣ci. Zasma偶y膰 艂y偶k臋 m膮ki z dwiema 艂y偶kami oliwy i doda膰 do zupy. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem ewentualnie majerankiem. Mo偶na podawa膰 z grzankami. Smacznego


Kuchnia czeska 2016

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *