Zupa z zielonego groszku

Na dobry początek tygodnia proponuję zupę z zielonego groszku. I nie jest to krem. Zupa jest ugotowaną na piersi z kurczaka, przez co jest bardzo lekka, a jej smak podkreślają kawałki warzyw. Pycha !1 pierś z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 pora
200g mrożonego groszku
2 ziemniaki
50g kaszy bulgur
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz
2 litry wody
Mięso myjemy, oczyszczamy i zalewamy wodą. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowinę. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól, gotujemy około 20 minut. Marchew i pora, kroimy w talarki, pietruszkę i selera, kroimy w kostkę. Razem z groszkiem dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przepłukaną kaszę bulgur. Gotujemy do miękkości. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *