Dzisiaj moja inwencja twórcza z topinamburem w roli głównej. Zapraszam na pyszną klarowną zupę o bardzo ciekawym smaku.
6 skrzydełek z kurczaka
3 litry wody
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 palona cebula
2 ziela angielskie
10 ziaren pieprzu czarnego
500 g topinambura
3 ząbki czosnku
1/4 cukinii
sól
kasza manna
Skrzydełka myjemy zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny. Teraz dodajemy włoszczyznę, cebulę i przyprawy, solimy. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obranego topinambura i cukinię razem ze skórką pokrojoną w dużą kostkę oraz obrany czosnek. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie przygotowujemy kaszę manna { na 0,5 litra wody dajemy 4 – 5 łyżek kaszy gotujemy około 3 minut cały czas mieszając }. Ugotowaną kaszę rozkładamy do głębokich talerzy. Czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę. Zupę przecedzamy przez sito i nalewamy do przygotowanych talerzy z kaszą. Dla nas bomba 😉
Raz w życiu jadłem topinambura… dzięki za przypomnienie o jego istnieniu 😉