I kolejna zupa w naszym jadłospisie. Tym razem jest to zupa ziemniaczano – porowa. Oprócz podstawowych przypraw dodałam tymianek, który spowodował, że zupa jest bardzo aromatyczna. Co tu dużo mówić jest po prostu jest super.5 skrzydełek z kurczaka
2 litry wody
1 marchew
1 pietruszka
5 ziemniaków
2 średnie pory
1 cebula
1 łyżka masła / używam MR /
sól
pieprz w ziarnach
1/2 łyżeczki tymianku
Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowinę. Dodajemy marchew i pietruszkę, pieprz w ziarnach oraz sól, gotujemy około 40 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę a pora / bez części zielonej / w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy pokrojone pory wraz z cebulą i szklimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zawartość patelni i ziemniaki dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe.
Jesień powoli się zbliża, więc zupa będzie w sam raz na te dni 🙂
Fajna zupa, podoba mi się połączenie pora i ziemniaków 🙂
Czy tymianek jest cały czy mielony?
Cały 🙂 może być suszony a jak masz daj świeży Pozdrawiam