W końcu udało mi się usiąść i coś naskrobać. Mam dla Was dzisiaj przepyszną zupę dyniową. Zupa powstała z pieczonej dyni, marchewki, cebulki i czosnku. Po prostu niebo w gębie. Tym razem nie zrobiłam z niej kremu i to był strzał w dziesiątkę. Bardzo lubimy takie zupy.
4 skrzydełka z kurczaka
około 2 litrów wody
2 marchewki
500g dyni
1 cebula cukrowa
5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
sól
pieprz
oregano
pieprz ziarnach
Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w nieduże słupki, cebulę obieramy kroimy na ósemki, dynię myjemy, obieramy – najlepiej obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, ząbki czosnku obieramy z łupinek, dodatkowo dołożyłam kawałek zielonej papryki. Wszystkie warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Mieszamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika / 200 stopni / na około 30 minut.
Skrzydełka myjemy zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Solimy dodajemy pieprz w ziarnach i gotujemy małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy upieczone warzywa i gotujemy około 30 minut. W tym czasie dynia rozpadnie się na cienkie włókna. Doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy bardzo drobnym makaronem. Jest bardzo bardzo smacznie a zapach pieczonych warzyw roznosi się po całej kuchni.