Zupa z czerwonej soczewicy z pulpetami

Pyszna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy poleca się w sobotę. W sam raz na chłodne, mroźne dni. Do zupy dodałam trochę kuminu, który powoduje jej niepowtarzalny smak i aromat. Zupa jest bardzo sycąca i z powodzeniem może być daniem jednogarnowym. Koniecznie musicie spróbować.1,5 litra rosołu lub wywaru mięsnego
200g przepłukanej czerwonej soczewicy
250ml passaty
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
1 łyżka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego

pulpety
500g mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/4 szkl. wody gazowanej
sól
pieprz
Z powyższych składników, wyrabiamy mięso na pulpety. Formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.
W garnku podgrzewamy oliwę razem z masłem klarowanym. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i szklimy. Teraz dorzucamy czosnek, jak tylko zacznie się roznosić piękny czosnkowy aromat dolewamy passatę i dokładamy soczewicę. Całość zalewamy rosołem/wywarem. Doprawiamy kuminem, paprykami. Kiedy zacznie bulgotać, wkładamy pulpeciki, przykręcamy gaz i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania soczewicy, od czasu do czasu mieszając. Na samym końcu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Podajemy z pulpetami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *