Zupa serowo – czosnkowa

Zupa serowo – czosnkowa. Bardzo rozgrzewająca 🙂

3 serki topione
2 + 1 ząbek czosnku
cebula
2 łyżki masła
800ml bulionu
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Czosnek i cebulę drobno kroimy i przesmażamy na maśle. W bulionie rozpuszczamy rozdrobione serki topione i mieszamy do momentu rozpuszczenia dodajemy zeszklony czosnek z cebulą. Przyprawiamy gałką muszkatołową i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Sól pieprz do smaku. Podajemy z grzankami. Ja podaje w foremce z chleba żytniego. Skąd pomysł na foremkę ? akurat tego dnia piekłam chleby 😉 przygotowałam 2 foremki miniaturki na babki. Po upieczeniu wycięłam środki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *