Zupa paprykowa na wędzonce

Uwielbiam zapach wędzonki, dlatego też pokusiłam się a zarazem poświęciłam cudowne wędzone żeberko do zrobienia zupy paprykowej. Zupa jest przepyszna. Aromatyczna lekko pikantna jednym słowem cudowna.

500g wędzonych żeberek
1/2 pętka dobrej kiełbasy
3 litry wody
włoszczyzna
1 podpalona cebula
3 papryki / czerwona, żółta, zielona /
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku w plasterkach
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu czarnego
sól/pieprz
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
100g ryżu
natka pietruszki

Żeberko i kiełbasę zalewamy wodą po zagotowaniu dodajemy włoszczyznę i cebulę. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie całość przecedzamy. Do czystego wywaru dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i selera poszatkowanego na plasterki o grubości około 3mm, czosnek oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy ryż i gotujemy do lekkiego rozgotowania ryżu. Przyprawiamy. Podajemy z pokrojoną kiełbaską i żeberkami. Posypujemy natką pietruszki i gotowe 🙂 Smacznego

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *