Witam was serdecznie w pierwszy dzień Nowego Roku. Wstaliście już ?;) Jak tak to czas na małe co nieco po szaleństwach sylwestrowej nocy 😉 Proponuje zupę ogórkową, pachnącą czosnkiem koperkiem a przede wszystkim kiszonymi ogórkami. Najlepsza z własnego przecieru do którego produkcji zachęcam, oczywiście w okresie wczesno – jesiennym 😉
2,5 litra wywaru może być rosołowy
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 łyżki ryżu wypłukanego
150 ml przecieru ogórkowego
Do wywaru dodajemy ryż i ziemniaki, kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy przecier ogórkowy. Na małym ogniu jeszcze chwilkę gotujemy, dodajemy startą marchewkę i pietruszkę / z wywaru /. Możemy podawać z dodatkiem śmietany jak kto lubi. Pyszności 🙂 Zapach roznosi się po całym domu …. Smacznego ! I jeszcze raz Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Zupka, na skołatane ekscesami sylwestrowymi nerwy żołądkowe, jest jak najbardziej wskazana 🙂 U mnie z kolei była owocowa 🙂