Zupa kurkowa

W taki dzień jak dziś kuchnia poleca zupę kurkową. Pyszną, rozgrzewającą i bardzo aromatyczną. Co prawda sezon grzybowy w pełni, ale w moim rejonie grzybów jak na lekarstwo, dlatego też w pobliskim markecie kupiłam kurki. 200 gram, idealna ilość na zupę kurkową.

200 g grzybów kurek
2 łyżki masła
600 ml rosołu
2 ziemniaki
1 cebula
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe
natka pietruszki
2 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz

Grzyby płuczemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone kurki. Dusimy około 5 minut. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do grzybów i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy rosół, dodajemy liście i rozmaryn, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków i grzybów. Gdy kurki i ziemniaki są miękkie, przekładamy połowę zupy do blendera, dodajemy 2 łyżki śmietany, rozdrabniamy, łączymy z pozostałą zupą. Podajemy z makaronem fusilli i natką pietruszki. Smacznego.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *