Zupa kalafiorowa

Dzisiaj kuchnia wydaje zupę kalafiorową. Uwielbiamy niestety nie wszyscy. Młody zje ale bez ” tego ” czyli bez różyczek kalafiora. Może kiedyś zmieni zdanie 😉 Do przygotowania zupy potrzebujemy wywaru warzywnego lub mięsnego. Bazę może stanowić również rosół.

 

1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
1 kalafior
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
sól
pieprz
śmietana 30%

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umytego i rodzielonego na różyczki kalafiora oraz rozdrobnioną marchew i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Możemy podać z makaronem.

Gdy nie mamy bulionu
4 skrzydełka z kurczaka
1 szponder
włoszczyzna
1 cebula
sól
pieprz
5 ziaren pieprzu czarnego
1 ziele
5 ziemniaków
1 kalafior
2 litry wody

Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia / zdejmujemy szumowiny / dodajemy umytą i oczyszczoną włoszczyznę, podpaloną cebulkę, pieprz czarny w ziarnach, ziele angielskie i sól. Gotujemy około 60 minut. Po tym czasie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora rozdzielonego na różyczki, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy, zabielamy i mamy pyszną zupę kalafiorową. Smacznego

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *