Zupa grzybowa na rosole

Zupa, każda jest dla nas pyszna. Każda ma swój smak. My uwielbiamy zupy. Mamy sprawdzone przepisy, do których chętnie wracamy, jak również testujemy nowe. Dzisiaj grzybowa na rosole. Ot taka inwencja twórcza.

1,5 litra rosołu
25g suszonych borowików
1 marchew z rosołu
1/2 pietruszki z rosołu
1/4 selera z rosołu
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 łyżka śmietany 30%
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Na następny dzień kroimy w paski. Rosół przecedzamy przez sito. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy grzyby oraz przecedzoną wodę z moczenia. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojone warzywa. Zabielamy śmietaną. Gotowe. Szybko ? Oczywiście, że szybko i jakże pysznie. Podajemy z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *