Zupa dyniowa z pieczoną papryką

Kolejna odsłona zupy dyniowej 🙂 tym razem w połączeniu z papryką i pomidorami. Przepyszna w smaku z wyraźnym akcentem pieczonej papryki. Bardzo rozgrzewająca za sprawą imbiru.

 

500g dyni hokkaido
2 czerwone papryki
około 3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
cebula
1 litr bulionu
2 łyżki masła
1 szkl.soku pomidorowego
słodka papryka / proszek /
Dynię i paprykę oczyszczamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Pieczemy w 190 stopniach około 70 minut. Cebulę, czosnek, imbir posiekać i zeszklić na maśle. Upieczoną paprykę obrać ze skórki. Bulion zagotować dodać upieczone warzywa oraz czosnek, cebulę i imbir, dolać sok, przyprawić słodką papryką i zagotować. Przestudzić i zblendować. Można podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Chipsami z boczku. Przepis autorski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *