Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa, ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

400g wędzonych żeberek lub wędzonego boczku
300g białej kiełbasy parzonej
1 cebula / obrana /
2 litry wody
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku / rozgniecione /
300g śmietany 18 %
160g tartgo chrzanu / czysty bez śmietany /
2 żółtka
sól
pieprz

Żeberka i kiełbasę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy około 20/30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a wywar przecedzamy przez sito. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, dolewamy przygotowany wywar. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy chrzan, pokrojoną kiełbasę i żeberka. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzewamy. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i ziemniakami. Szybko, prosto i bardzo smacznie. Polecam

1 Komentarz

  1. Tak to prawda zupa chrzanowa jest super alternatywa do zurku.Poniewaz nie Kisze zurku kupny tutaj jest okropny więc często gotuje zupę chrzanowa.Zupa ta gości często na naszym stole.Aby było śmiesznie to ja pochodzę z miasta Chrzanów. Maria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *