Dzisiaj kuchnia poleca pyszny gulasz z drobiowych żołądków. Wiem, wiem cała masa roboty ale uwierzcie, że warto.
1kg żołądków z kurczaka
500g pieczarek
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 ziela
1 liść laurowy
sól
pieprz
1/4 szkl. wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żołądki myjemy, oczyszczamy. Wkładamy do gotującej wody i gotujemy około 5 minut. Następnie wodę zlewamy a żołądki odcedzamy na sicie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, po odparowaniu wody dokładamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy do garnka. Zalewamy bulionem dodajemy liść i ziele. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy zbyt rzadki sos delikatnie zaprawiamy mąką. Ja to robię mąką ziemniaczaną. Mąkę rozprowadzamy w wodzie dodajemy do sosu i gotujemy około 5 minut. / od zagotowania /. Podajemy z czym chcemy. U nas z kaszą gryczaną. Pycha !