Tydzień rozpoczynamy daniem mięsnym. Kuchnia dzisiaj proponuje duszone żeberka w sosie własnym. Oj lubimy, bardzo lubimy. Podane z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym. Palce lizać.
1,5 kg żeberek wieprzowych
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
szczypta ostrej papryki
4 cebule
mąka do obtoczenia
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, mniej więcej co dwie kostki. Solimy, oprószamy mieszanką papryki i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Z patelni po smażeniu mięsa odlewamy nadmiar tłuszczu i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dokładamy do mięsa, zalewamy wodą do przykrycia i dusimy na małym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu poruszamy garnkiem, sprawdzając czy nie przywarły do dna. Doprawiamy do smaku. W momencie, kiedy nasze żeberka są gotowe, wyłączamy gaz i odstawiamy na jakieś 10 minut, przez ten czas na górze zbierze się nadmiar tłuszczu, możemy go zdjąć od razu, lub po zastygnięciu. Ja wam życzę smacznego a sama uciekam do ogrodu 😉