Dzisiaj kuchnia poleca zapiekankę z indykiem i zielonym groszkiem. Pyszna, zdrowa i kolorowa. Taka inwencja twórcza gospodyni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
makaron penne rigate / tyle na ile będziecie mieli ochotę /
400g fileta z indyka lub pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
150g zielonego groszku
100g żółtego sera
4 jajka
100ml mleka
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę potem pora pokrojonego w talarki i paprykę w paski, następnie dokładamy groszek. Całość lekko przesmażamy. Makaron gotujemy al dente. Dokładamy do warzyw. Mieszamy. Filety lub pierś z kurczaka kroimy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jajka razem z mlekiem miksujemy i dodajemy połowę startego żółtego sera. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy obsmażone kotlety, na które wykładamy makaron z warzywami. Zalewamy ubitymi jajkami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika / 180 stopni góra/dół / na 30 minut. Po tym czasie posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy zieleniną. Palce lizać.
Świetna zapiekanka, pysznie wyglada
a jak smakuje 🙂