Zakwas

Co to jest zakwas ? ano nic innego jak dzikie drożdże. Chleby na zakwasie wymagają czasu. Najpierw musimy przygotować zaczyn z zakwasu trwa to około 12 godzin, potem I wyrastanie znowu 12 godzin i garowanie 4 godziny. Trochę tych godzin jest ale warto czekać oj warto.

Przepis na własny zakwas
I dzień np. 19.00
do dużego słoika wsypujemy 100g mąki żytniej razowej 2000 i 100ml przegotowanej letniej wody. Przykryć słoik ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce.
II dzień godz.19.00
do naszego słoika dodajemy 100g mąki żytniej razowej 2000 i 100ml letniej przegotowanej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
III dzień godz.19.00
powtarzamy czynność z dni powyższych
IV dzień godz.19.00
robimy dokładnie to samo jak wyżej.
Piątego dnia rano nasz zakwas jest gotowy do użycia. Musimy pamiętać o dokarmianiu zakwasu raz w tygodniu jeżeli nie pieczemy chleba. Wystarczy wsypać 3 łyżki mąki razowej 2000 i dolać 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Przed użyciem jak i dokarmieniem należy wyjąć zakwas z lodówki i odstawić na około 2 godziny w celu ogrzania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *