Zakwas żytnio gryczany na żurek

Wielkanoc bez żurku ? Nie ma takiej możliwości. Dlatego to ostatni moment na przygotowanie zakwasu. Tradycyjnie robi się go z mąki żytniej typ.2000, ja dzisiaj zrobiłam z dwóch rodzajów mąki. Mąki żytniej typ 720 i mąki gryczanej. Zasada ta sama.

50 g mąki żytniej 720
50 g mąki gryczanej
8 ząbków czosnku
7 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych

3/4 litra ciepłej przegotowanej wody

Obie mąki wsypujemy do słoja. Zalewamy wodą i mieszamy do połączenia. Dodajemy ziele, liście i rozgniecione ząbki czosnku, mieszamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Raz dziennie zakwas należy zamieszać. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Facebook
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *