Wołowina wolno pieczona

Lubicie pieczone mięsa ? My bardzo, dlatego dość często przygotowujemy mięsa według sprawdzonych przepisów, jak również korzystamy z nowych. Tym razem padło na wołowinę. Tak upieczone mięso sprawdzi się jako wyśmienite danie obiadowe, ale jest też idealne na zimno na przykład na kanapce.

1500 g wołowiny / u mnie pierwsza krzyżowa /
150 ml bulionu
3 cebule
4 łodygi selera naciowego
3 marchewki
1 główka czosnku
4 gałązki tymianku
olej
sól
pieprz

Warzywa myjemy, obieramy, następnie kroimy na małe kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem, dodajemy tymianek.

Mięso nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Rumienimy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Układamy na przygotowanych warzywach.

Przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku / 80 stopni / przez około 5 godzin. Tak przygotowane mięso możemy podać z sosem chrzanowym lub sosem warzywnym. Sos warzywny uzyskamy poprzez dodanie bulionu i łyżki masła. Całość blendujemy na gładki krem. Osobiście wolę sos chrzanowy 😉

Facebook
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *