Lubicie pieczone mięsa ? My bardzo, dlatego dość często przygotowujemy mięsa według sprawdzonych przepisów, jak również korzystamy z nowych. Tym razem padło na wołowinę. Tak upieczone mięso sprawdzi się jako wyśmienite danie obiadowe, ale jest też idealne na zimno na przykład na kanapce.
1500 g wołowiny / u mnie pierwsza krzyżowa /
150 ml bulionu
3 cebule
4 łodygi selera naciowego
3 marchewki
1 główka czosnku
4 gałązki tymianku
olej
sól
pieprz
Warzywa myjemy, obieramy, następnie kroimy na małe kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem, dodajemy tymianek.
Mięso nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Rumienimy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Układamy na przygotowanych warzywach.
Przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku / 80 stopni / przez około 5 godzin. Tak przygotowane mięso możemy podać z sosem chrzanowym lub sosem warzywnym. Sos warzywny uzyskamy poprzez dodanie bulionu i łyżki masła. Całość blendujemy na gładki krem. Osobiście wolę sos chrzanowy 😉