Wiosenna zupa na ma艣le

Zupa raz ! Bardzo prosz臋, zupa na ma艣le 馃檪 Mamy ju偶 m艂od膮 w艂oszczyzn臋, fasolk臋 szparagow膮, groszek cukrowy mo偶emy wyczarowa膰 艣wietn膮 zup臋. Ach ten smak a jaki zapach. Po prostu jest pysznie. Kto ch臋tny ?

1 m艂oda w艂oszczyzna
100g fasolki szparagowej
100g groszku cukrowego
3 ziemniaki
50g ry偶u
1,5 litra wody
3 艂y偶ki dobrego mas艂a
s贸l
pieprz
ma艂a ga艂膮zka lubczyku / do smaku /

W艂oszczyzn臋 oczyszczamy, p艂uczemy. Do garnka wk艂adamy marchewki, pietruszki razem z natk膮, selera z co najmniej 2 ga艂膮zkami, / pozosta艂e ga艂膮zki zostawcie do zasuszenia lub zamro偶enia, zim膮 jak znalaz艂 / 聽pora i lubczyk. Zalewamy wod膮, doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmiejszamy ogie艅 i gotujemy oko艂o 30/40 minut. Po tym czasie dodajemy, mas艂o, umyt膮 i pokrojon膮 fasolk臋, 艂uskany groszek, pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Po oko艂o 10 minutach podsypujemy ry偶em. Gotujemy na 艣rednim ogniu do mi臋kko艣ci. Doprawiamy do smaku. Smacznego

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *