Udziec z indyka

Zapraszam na duszony udziec indyczy. Fantastyczna propozycja na niedzielny obiad. U nas zagości na wielkanocnym stole. Tak przygotowany udziec sprawdzi się również na zimno, np. na świeżym chlebie.

1 udziec indyczy / z kością i skórą /
4 ząbki czosnku
majeranek
papryka słodka
sól
pieprz

Udziec myjemy nacieramy solą, pieprzem i papryką. Górną część posypujemy majerankiem i zostawiamy na 2/3 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy udziec z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Jak już mamy obsmażone mięso, dokładamy czosnek pokrojony na cząstki. Podlewamy wodą do 1/4 wysokości patelni i zamykamy pokrywkę. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu przewracamy mięso ewentualnie uzupełniamy wodę. Dusimy do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie redukujemy powstały sos. Palce lizać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *