Tymiankowo – miętowe pulpety z indyka

Dzisiaj eksperyment. Pulpety z indyka z tymiankiem i delikatną nutą mięty, a wszystko w sosie pieczarkowo – cebulowym. Wyszło pysznie.


1 kg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1/4 szkl. wody
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżki siekanego świeżego tymianku
1 łyżka siekanej świeżej mięty
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania
10 pieczarek przekrojonych na ćwiartki
1 cebula pokrojona w piórka
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mięso na pulpety. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkiej wielkości kulki i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przenosimy do garnka z gotującą się wodą / trochę więcej niż 1/4 garnka /. Zmniejszamy gaz pod pulpetami. Na patelni po smażeniu szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę smażymy, po czym dodajemy do pulpetów. Całość dusimy na małym ogniu, do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *