Twarożek z bazylią i włoskimi orzechami

Moja propozycja na pyszne śniadanie to cudowny twarożek z jogurtów greckich z bazylią, włoskimi orzechami i odrobiną ostrej papryki.

DSC08570

400 ml jogurtu greckiego
1/4 łyżeczka soli himalajskiej różowej
10 – 20g orzechów włoskich
5 listków bazylii
odrobina ostrej suszonej papryki
gaza

Jogurty przekładamy do miseczki dodajemy sól, drobno posiekane orzechy włoskie i posiekaną bazylię oraz paprykę, mieszamy. Duże sito wykładamy gazą przekładamy przygotowany jogurt, lekko odciskamy, zawiązujemy. Tak przygotowany jogurt wieszamy a pod spód ustawiamy naczynie w którym będzie się gromadził ściekający płyn. W takim stanie zostawiamy na 24 godziny. Prosto i pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *