Witam was w niedzielny poranek. Zapraszam na pyszne trzeszczące ciasto na białkach. Świetny sposób na pozycie się zalegających białek. Dlaczego trzeszczące ? ciasto jest z ekspandowanym amarantusem. Powiem tak ciasto było ale już nie ma.
5 białek
100g cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek płatków jaglanych
5 łyżek ekspandowanego amarantusa
1 łyżka oleju
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy, stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy amarantusa z płatkami i olej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy 23 cm. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach. Pycha !
Za wspólne pieczenie dziękuje
Na ciasteczkowych papierach
Moje małe czarowanie
Słodkie okruszki
Grunt to przepis
Może coś zjemy
Szóste niebo
Moje domowe kucharzenie
W mojej kuchni
Izioni pyszne smaki
Esmeralda ze smakiem
Cafe Amaretto
Domowa cukiernia Ewy
Rewelacyjna nazwa Iwonko! 😀 I pomysłowy dodatek amarantusa do ciasta, porywam do dzisiejszej popołudniowej kawki 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
a co może być zamiast amarantusa i czy płatki owsiane mogą być?
mogą być płatki owsiane, można np. dodać troszkę wiórków kokosowych albo bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
Fajny pomysł z amarantusem 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Nazwa mnie zaintrygowała. Bardzo ciekawy przepis 🙂
Ciekawy przepis i na pewno wyjątkowy w smaku. Dziękuję za wspólną zabawę
Pysznie 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 😀
I u Ciebie smaczna utylizacja białek 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
Podoba mi się dodatek płatków jaglanych i amarantusa. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Świetne ciasto, nie jadłam takiego 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie.
mmm, jakie apetyczne ciacho u Ciebie! dziękuję za wspólne pieczenie