Trzeszczące ciasto na białkach

Witam was w niedzielny poranek. Zapraszam na pyszne trzeszczące ciasto na białkach. Świetny sposób na pozycie się zalegających białek. Dlaczego trzeszczące ? ciasto jest z ekspandowanym amarantusem. Powiem tak ciasto było ale już nie ma.

DSC07813
5 białek
100g cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek płatków jaglanych
5 łyżek ekspandowanego amarantusa
1 łyżka oleju

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy, stopniowo dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy amarantusa z płatkami i olej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy 23 cm. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach. Pycha !
DSC07812

Za wspólne pieczenie dziękuje
Na ciasteczkowych papierach
Moje małe czarowanie
Słodkie okruszki
Grunt to przepis
Może coś zjemy
Szóste niebo
Moje domowe kucharzenie
W mojej kuchni
Izioni pyszne smaki
Esmeralda ze smakiem
Cafe Amaretto
Domowa cukiernia Ewy

11 komentarzy

    1. mogą być płatki owsiane, można np. dodać troszkę wiórków kokosowych albo bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *