Tradycyjna sałatka jarzynowa to gotowane warzywa plus ugotowane jajka na twardo, ogórek kiszony i groszek konserwowy, jabłko. Taką sałatkę pamiętam i taką robię, bez kukurydzy. Nasza sałatka ma pachnieć warzywami, gotowaną marchewką, pietruszką a nie zupą dlatego powinniśmy oddzielnie gotować warzywa na sałatkę. Sałatka na co dzień nie tylko od święta.
Gotujemy
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
2 ziemniaki w mundurkach
2 jajka
Po ugotowaniu kroimy w kostkę.
Obieramy
1 jabłko
2 ogórki kiszone
Kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy dodajemy groszek konserwowy, przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy, majonez możemy go przełamać jogurtem. / 1 łyżka majonezu na 1 łyżkę jogurtu /. Ilość warzyw zależy od zapotrzebowania na sałatkę 😉 Smacznego 🙂
bardzo lubię taką sałatkę
Taką sałatkę ja też robię, jest bardzo smaczna, lecz znajomi i nie tylko bardzo często podają z dodatkiem kukurydzy, lecz to już jest nie to pozdrawiam Jan
Panie Janie, ma pan rację sałatka z kukurydzą zmienia smak. Pozdrawiam.