Tort śmietanowo – maślany

Przedstawiam moje ostatnie wyzwanie. Tort przygotowałam dla sześcioletniej córki mojej koleżanki. Miał być w formie sukienki ale po konsultacjach został w takiej formie. To mój pierwszy taki tort. Powiem tak do perfekcji wiele brakuje ale mam nadzieje, że z czasem …

biszkopt – proporcje na 1 szt.
4 całe jajka
1 szkl.cukru
200g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia
600ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
3 śmietanfixy
konfitura truskawkowa
0,5 litra zimnej mocnej herbaty

masa maślana
500g masła
2 żółtka
1 i 1/2 szkl.cukru pudru
sok z cytryny
barwniki
kolorowa posypka

Biszkopt – jeden pieczemy w tortownicy 23 cm, drugi biszkopt pieczemy w dwóch mniejszych tortownicach po 17cm.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Na garnku z gotującą się wodą / mały ogień / umieszczamy miskę z jajkami i cukrem, miksujemy do uzyskania konsystencji – kogel mogel. Zdejmujemy miskę, jeszcze chwile miksujemy. Teraz w kilku porcjach dodajemy mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem, boki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 30/40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy około 5 minut, uchylamy piekarnik na kolejne 5 minut i dopiero po upływie tego czasu wyjmujemy biszkopt. Wszystkie biszkopty upiekłam dwa dni wcześniej.
Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem do uzyskania bitej śmietany. Masło na masę maślaną ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy żółtko, nadal ucieramy, dodajemy resztę cukru i ostatnie żółtko. Wszystko ucieramy do białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Zostawiamy około 1/4 masy a resztę rozkładamy do miseczek, / tyle ile ma być kolorów / Do każdej miseczki dodajemy odrobinę barwnika mieszamy do jednolitego koloru. Wstawiamy do lodówki do ściśnięcia się masy.
Biszkopt / 23 cm/ przecinamy na 3 blaty. Polecam pod ranty blatu podłożyć papier do pieczenia, który po wykonaniu tortu usuwamy. Na podstawie do tortów układamy pierwszy blat. Nasączamy herbatą, smarujemy konfiturą i bitą śmietaną, przykrywamy kolejnym blatem. Z 2 kolejnymi postępujemy tak samo. Biszkopt o średnicy 17 cm, przecinamy na 2 blaty. Środek przygotowanego toru smarujemy konfiturą bitą śmietaną i przykrywamy blatem i powtarzamy czynność. Z kolejnego biszkoptu / 17 cm / wycinamy biszkopt o średnicy 11 cm, przecinamy na dwa blaty. Postępujemy tak samo jak wyżej. Tak przygotowany tort smarujemy masą maślaną, wygładzamy i wstawiamy do lodówki. Po około 60 minutach możemy zacząć dekoracje za pomocą szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego. Tyle i aż tyle.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *