Tort orzechowo – kawowy

Dzień zaczynamy od kawy i czegoś słodkiego do niej.
Tort orzechowo – kawowy

6 jajek / rozdzielić /
150g cukru
115g mąki pszennej
12g kakao
40g roztopionego masła
miazga orzechowa
Przygotowujemy jasne ciasto. Żółtka z 75g cukru utrzeć na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę dodać 75g cukru. Mąkę przesiać. Do ubitych białek dodać krem z żółtek, wymieszać. Dodać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać przesiane kakao i wymieszać. Przygotować tortownicę 20/21. Po środku stawiamy plastikową lub metalową obręcz niewielkich rozmiarów w środek wlewamy nasze ciemne ciasto a jasnym uzupełniamy pozostałą część tortownicy. Wymujemy obręcz z środka. Z ciemnego ciasta za pomocą wykałaczki lub patyczka możemy stworzyć wzór.

Masa maślana
4 całe jajka
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 kostki dobrego jakościowo masła
kawa rozpuszczalna
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym w kąpieli wodnej – umieszczamy miseczkę w garnku z wrzącą wodą, gotujemy do momentu, aż masa zbieleje, będzie bardzo puszysta, powiększy swoją objętość i będzie ciepła (zajmuje to ok. 15 minut). Po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Masło, które musi mieć temperaturę pokojową ucieramy. Dodajemy do niego po jednej łyżeczce masę jajeczną. Na końcu dolewamy zaparzonej i ostudzonej kawy do smaku.
Biszkopt tniemy na 3 blaty, przekładamy masą i dekorujemy miazgą orzechową. Miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *