Torcik rabarbarowy

Rabarbar, warzywo o bardzo charakterystycznym kwaskowo – cierpkim smaku. I właśnie rabarbar jest tematem przewodnim Ciasta na niedzielę.  Rabarbarowe wypieki. 

 

biszkopt
2 jajka
100g mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
niecałe 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do białości na parze, czyli w garnku gotujemy niedużą ilość wody i stawiamy na nim miskę z jajkami i cukrem, miksujemy. Zdejmujemy i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy przygotowaną mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w tortownicy 17 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 35 minut.

mus rabarbarowy
500g rabarbaru
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl.wody
Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Jeżeli jest bardzo młody to nie trzeba go obierać. Przygotowany rabarbar kroimy na niewielkie odcinki zasypujemy cukrem dodajemy 1/4 szkl.wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Blendujemy na mus.

bita śmietana
400ml śmietany 30 %
2 szt. śmietanfix
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixami.

Biszkopt tniemy na 3 blaty, smarujemy rabarbarowym musem i bitą śmietaną. I tak postępujemy z każdym kolejnym blatem. Nie ma potrzeby nasączania blatów, mus wystarczy. Dekoracja to wasza inwencja twórcza. Miłej niedzieli 😉

Za wspólną zabawę dziękuje
Dagmarze
Joasi
Marzenie
Gosi
Małgosi
Joannie
Agnieszce
Sylwi
Bożence
Agacie
Dorocie
Beacie
Lidii
Agacie
Magdzie
Magdzie
Iwonie
Iwonie
Edycie
Szóste Niebo

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *