Wczoraj było pięknie, słonecznie. Dzisiaj pochmurno, aura za oknem nie przypomina nadchodzącej wiosny. Mam dla Was coś, co poprawi wasz humor i przywoła wiosnę 😉 Torcik bezowy przełożony lemon curd, mango i miętą. Pyszny, wyrazisty i mega słodki. Taki deser to raj dla podniebienia.
Blaty bezowe
2 białka
odrobina soli
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy ze szczyptą soli przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier po jednej łyżce, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. I tak do zużycia całego cukru. Na końcu dodajemy sok i mąkę ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym zaznaczamy dwa kręgi o średnicy 17 cm. Na zaznaczone kręgi wykładamy przygotowaną bezę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, suszymy przez 110 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Najlepiej blaty bezowe przygotować dzień wcześniej.
Lemon Curd
2 jajka
2 żółtka
2 cytryny
70 g masła
140 g drobnego cukru
Cytryny szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Następnie osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości garnka, podłączamy gaz. Na garnku umieszczamy miskę, która nie może dotykać powierzchni wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, sok i skórkę, pokrojone masło oraz cukier. Wszystko cały czas mieszamy trzepaczką do momentu zgęstnienia masy. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, przecieramy przez sito. Studzimy i wkładamy do lodówki do czasu schłodzenia.
Owoce
1/4 mango
100 g malin
kilka listków mięty
Mango myjemy, obieramy i obieraczką do warzyw ścinamy paski. Listki mięty i maliny, płuczemy, następnie osuszamy.
Pierwszy blat kładziemy na paterę, wykładamy lemon curd, kilka listków mięty i paski mango. Przykrywamy drugim blatem. Na który wykładamy pozostały krem, mango. Dekorujemy miętą i malinami. Do tego dobra kawa i czego chcieć więcej 😉 Spokojnego popołudnia Wam życzę.