Tatar – potrawa na zimno, której główny składnik / mięso wołowe/ jest drobno siekany, skrobany ewentualnie mielony. Podawany z surowym żółtkiem, cebulą oraz opcjonalnie z kiszonym ogórkiem i marynowanymi grzybkami. A teraz tylko jeść jeść i jeść. Pychota !
300g wołowiny
1 cebula
2 kiszone ogórki
5 marynowanych grzybów
1 lub 2 łyżki olej
surowe żółtko
sól
pieprz
Wołowinę myjemy, osuszamy i bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy olej, na początku 1 łyżkę, wyrabiamy, teraz drugą. Wyrabiamy do momentu kiedy mięso wchłonie cały olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę, ogórki oraz grzybki kroimy w bardzo drobną kostkę. Mięso formujemy według uznania ozdabiając posiekanymi dodatkami. Na wierzchu kładziemy surowe żółtko. Smacznego