Tatar

Tatar – potrawa na zimno, której główny składnik / mięso wołowe/ jest drobno siekany, skrobany ewentualnie mielony. Podawany z surowym żółtkiem, cebulą oraz opcjonalnie z kiszonym ogórkiem i marynowanymi grzybkami. A teraz tylko jeść jeść i jeść. Pychota !

300g wołowiny
1 cebula
2 kiszone ogórki
5 marynowanych grzybów
1 lub 2 łyżki olej
surowe żółtko
sól
pieprz
Wołowinę myjemy, osuszamy i bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy olej, na początku 1 łyżkę, wyrabiamy, teraz drugą. Wyrabiamy do momentu kiedy mięso wchłonie cały olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę, ogórki oraz grzybki kroimy w bardzo drobną kostkę. Mięso formujemy według uznania ozdabiając posiekanymi dodatkami. Na wierzchu kładziemy surowe żółtko. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *